Blogg gratis Logga in

Lars-Nila Lasko

29 Dec, 2015

lasko | 29 Dec, 2015 | Att blogga? | (569 Läst)

Ny Samisk Historieblogg

Nu startar jag en helt ny blogg om samernas historia. Varför en samisk historieblogg? Svaret är ganska enkelt! För få känner till vårt lands urbefolkning i norr och deras historia. Kanske kan den nya bloggen bli en liten ljusfackla i mörkret och försöka sprida någon information om samisk historia. Vill du veta mer om samerna så kolla in www.samiskhistorieblogg.wordpress.com

Man kan till äventyrs fråga sig om samerna har någon historia. Detta är inledningen till avsnittet Samernas historia i professor Björn Collinders år 1953 utkomna bok ”Lapparna”. Lappologen Gustav von Duben skriver att samerna är ett historielöst folk med orden ”Man kan egentligen icke tala om en Lapp-folkets historia”. Även om professor Collinder inte var någon professor i samisk historia och ifrågasatte om samerna har haft någon historia, så har frågan aktualitet från ett annat perspektiv - Vad vet folk om samerna och samernas historia?

Ser man till vad eleverna i svenska skolor läser om samerna så läser de mer om USAs historia än om samernas?

Ser man till gemene mans kunskaper om samernas historia är den minst sagt bristfällig. Titt som tätt dyker det upp insändare i Norrlandspressen att samerna nyligen invandrat, inte är ett urfolk i Sverige eller andra historielösa synvinklar på samerna.

Ser man till litteraturen om samerna så kan man undra om det finns någon historia om samerna att skriva om?

Den nya samiska historiebloggen www.samiskhistorieblogg.wordpress.com har som syfte att vara en liten ljusfackla i mörkret och försöka sprida någon information om samisk historia.

Lars-Nila Lasko

Hemsida: www.lasko.mobi

Blogg: leadershipblogg.wordpress.com

Blogg: www.samiskhistorieblogg.blogspot.se

Blogg: saamihistoryblog.wordpress.com

Blogg: www.samiskhistorieblogg.wordpress.com

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan
Kommentarer


Lägg till en kommentar authimageEn bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor